
Ansatt jobber hjemmefra
Hold deg oppdatert på råd og restriksjoner fra myndighetene, kommunen din og studiestedet ditt.
- Ta vare på kollegaer
-
Dagene kan bli stille dersom du sitter alene hjemme og jobber. Det kan være lurt å gå en tur i lunsjen og inviter kollegaer til nettmøter over en kaffekopp. Dette gir sosial kontakt i en rolig hverdag.
Noen ansatte har barn hjemme og må sjonglere arbeid, skolearbeid og barnepass. Det kan være vanskelig å finne tid til konsentrasjon. Si ifra til din leder hvis det blir vanskelig å gjøre arbeidsoppgavene slik at dere i felleskap finner en løsning. Råd og tips til barnefamlilier (regjeringen.no)
Hvordan kan vi legge til rette for et godt digitalt digitalt arbeidsmiljø (UiB)
- Ta vare på studentene
-
Det er gjort en stor innsats for å gi studentene digitale undervisningstilbud. Dette arbeidet bør også omfatte en styrking av studentenes psykososiale læringsmiljø.
"Hjemme sitter studenter som akkurat har mistet deltidsjobben. får ikke betalt husleie, er sosialt isolert og føler seg ensomme, får ikke lov å reise hjem, og har veldig mye andre ting å tenke på enn skole og studier." (en forelesers betraktninger)
Mange studenter synes det er vanskelig å konsentrere seg og det sosiale livet rundt studiene er helt endret. Noen studenter faller også utenfor de store nettsamfunnene, er helt alene eller har en vanskelig situasjon hjemme.
Tenk gjennom hvordan du kan tilrettelegge for at studentene dine skal få det best mulig i denne nye hverdagen.
Noen forslag:
- Hjelp studentene med å sette sammen kollokviegrupper/ lunsjgrupper etc.
- Lag rom for at studentene også kan snakke med deg om hvordan de har det, og ikke bare fag
- Instituttene kan organisere oppfølging av studentene (særlig de som ikke leverer oppgaver). Det anbefales å ringe dem og høre hvordan de har det og om de trenger ekstra støtte.
- Utvid oppgavene til studentassistentene/ kontakt noen sosiale drivere i klassen, og spør om de kan dra i gang sosiale digitale møteplasser, med aktiviteter som f.eks felleslunsj/ quiz/ pizzakvelder/ felles filmkvelder etc.
- Sett deg inn i hvilke tilbud som finnes lokalt fra studentsamskipnaden, studentpresentene, studentombudet, studentorganisasjonene etc. og fortell studentene om det.
- Tips for kommunikasjon f.eks ifbm veiledning (en til en): Confrere, er enkelt å bruke og er et godt sikret videokonferansesystem, brukes av fastleger og sykehus i Norge. Du kan teste det gratis i 30 dager.
- Sikre hjemmekontoret ditt og unngå å bli lurt på nett og mail
-
Vær årvåken på nett og mail. Ikke la deg lure av dem som forsøker å utnytte koronasituasjonen.
- Enkle grep for et sikkert hjemmekontor (Unit)
- Hvordan bevare en trygg digital hverdag i koronasituasjonen (Nettvett)
- Cyberkriminelle spiller på koronaviruset for å lure deg (Norsis)
- Mer hjemmekontor – store muligheter men også risikoer (NSM)
Koronasituasjonen utnyttes:
Koronasvindel og hjemmekontor (podkast fra NSM)
Fikk sms fra sjefen – viste seg å være koronasvindel (NRK)
Slik spres falske nyheter om koronaviruset (nrkbeta.no)Bruk av Zoom og Microsoft Teams Hvordan være leder og ta vare på medarbeiderne i koronasituasjonen?
- Digitalt samarbeid: bruk av zoom og Microsoft Teams
-
Uninett har laget en temaside for Zoom og en temaside om Microsoft Teams
Junglemap har laget et e-læringskurs i bruka av Teams:
- Hvordan være en god leder i koronasituasjonen
-
Å lede i en pågående krisesituasjon, som stadig utvikler seg, er krevende. Her er noen eksempler på råd til deg som leder:
- Psykososial beredskap i en pandemi, samleside med artikler og veiledningsmateriell fra RVTS-ØST (psykososialberedskap.no)
- Ta vare på medarbeiderne (krispsykologi.no)
- Råd om hvordan du bør lede og strukturere oppgavene (Difi)
- Ledere: Hvordan følge opp ansatte og tilrettelegge for gode arbeidsforhold (UiB)